Æbler
Ananas, Rød
Frugten er middelstor – ca. 6 cm. Grundfarven er hvidgul og med karminrød dækfarve. Kødet er hvidt, ofte lidt rødt under huden, skørt og saftigt, aromatisk og meget velsmagende. Regnes for et fint spiseæble.
Sorten er formentlig af tysk herkomst og kan spores tilbage til et frugthaveanlæg på Sieglitzerberg ved Elben nær ved Dessau. Beskrevet første gang i 1867 og blev i 1888 anbefalet til udbredelse i Jylland.
Høst: Moden og plukkes i september. Kan spises allerede før det er helt modent. Kan under gunstige forhold opbevares til hen i november.
Aroma
Krydsning mellem de danske sorter ‘Ingrid Marie’ og ‘Filippa’ lavet på Balsgård i Sverige i 1947. Kærner udsået i 1948. Registreret og markedsført i 1973.
Frøplanten blev udplantet 1948. Der kom æbler på træet i 1957. Efter prøvedyrkning blev sorten registreret og markedsført i 1973. Da var grundfarven grøngul. Dækfarven var rød med striber, der dækkede ca. 75%. Senere er kommet helrøde kloner, som f.eks Amorosa. I Norge findes 2 røde mutanter, der hedder Ylvisåker og Hamre.
Æblet er stort, meget velformet rundt og gulgrøn med mere eller mindre rød dækfarve. Kødet er middelfast, saftigt med god smag og aroma, der kan minde om ‘Filippa’. Høstes i september og er holdbar til januar. Fint spiseæble.. Æbler, der har fået sol, er meget smukt højrøde. Rød Aroma er middelfast, saftigt, syrlig-sød. Det har fået en stor udbredelse i Norden på grund af sin fine frugtkvalitet og sundhed.
Aroma er et fortrinligt spiseæble og er meget velegnet i køkkenet til alle formål.
Høst: slut september og kan bevare den fine spisekvalitet et par måneder, hvis de lagres køligt. Optimal spisekvalitet i uge 39 – 47.
Belle de Boskoop
Frugten er stor og uregelmæssig med en mat grøn til grålig grøn grundfarve. Veludviklede frugter bliver efterhånden guldgule og farves brunrøde på solsiden. Kødet er fast hvidgrønt til gulligt med laksefarvet skær, lidt sejt og noget tørt. Smagen er syrligsød med kraftig aroma.
Synonym ‘Schöner von Boskoop. I daglig tale kaldes den ofte for ‘Boskoop’, men dette navn kan forveksles med andre sorter hvori Boskoop indgår. Fundet i Holland lidt efter midten af det 19. århundrede. Første gang vist på udstilling i Danmark i 1875. I 1899 anbefalede Det jydske Haveselskab den til plantning under gunstige forhold, men den blev hurtigt udbredt til hele landet. Såvel ved den første frugttræsundersøgelse som i 1937 var det den 4. mest producerede sort.
Høst: 1. Halvdel af oktober, og kan gemmes længe –helt frem til marts-april. Skal opbevares i fugtig luft for at undgå æblet rynker.
BELLIDA
Smagsmæssigt er det et ret sødt æble, og meget saftigt. Det er et spiseæble af høj kvalitet. Det indeholder ikke så meget syre og får derved den mere sød smag. Det er meget sprødt og saftigt. Det minder om Gala, men er mere fast og saftigt. Det har en grøn-gul grundfarve med rød dækfarve på 50-75%. Æblerne er store og har en attraktiv og glat hud.
Holdbarheden er meget god og bedre end Elstar.
Det stammer fra Holland og er en krydsning af Elstar og Idared. Bellida er en nyere hollandsk æblesort. Det er en krydsning mellem Idared og Elstar.
Høst: sidst i september og holder sig godt selv under mindre gunstige opbevaringsforhold. Æblet kan hænge længe på træet.
Bodil Neergaard
Frugten er et rigtig fint spiseæble, gul, kegleformet, saftigt med en krydret smag.
Fundet omkring 1850. Modertræet stod oprindelig i haven hos en gårdfæster i Flintinge på Lolland. Ejeren flyttede træet med sig hen i en hushave i samme by, hvor det senere blev ryddet fordi det stod i vejen. Et rodskud voksede imidlertid frem på den oprindelige plads i gårdfæsterhaven. Æblet blev opkaldt efter fruen på det nærliggende gods ”Fuglsang”.
Høst: Slut november og kan holde sig kølig frem til marts.
Cox Orange
Frugten er middelstor, rundagtig noget flad. Den grønne farve holder sig længe. Ved normal udvikling bliver grundfarven efterhånden varmt gul og æblet dækkes på solsiden af en karakteristisk rød farve. Kødet er gulligt, saftigt, sødligt og aromatisk. Plukkes i begyndelsen af oktober og bruges fra november til april. Spisefrugt af 1. kvalitet men også fortrinlig til most og som køkkenfrugt.
Æblet kan forveksles med Ellisons Orange, Ribston, Guldpearmain, Holsteiner Cox og Laxton Superb. Synonymer: ‘Cox’s Orange Pippin’, ‘Cox’s Orangen Reinette’, ’Cox’.
Det er en søstersort til ‘Cox’s Pomona’ og som denne fremkommet efter udsæd i 1825 af Ribston-kærner hos Cox i Colnbrook Lawn i England. Bragt i handlen i 1850 og kunne i Danmark købes i H.C.Bredsteds planteskole i Odense i 1867. I 1920 og 1937 var den mest producerede æble i Danmark og i 1940 udgjorde den 22,4% af alle frugttræer i danske frugtplantager.
Høst: plukkes midt i september og kan gemmes til januar. Bedst spisekvalitet i uge 44 – 50.
Cox Pomona
Frugten er på unge træer stor, på ældre træer af middel størrelse. Saftigt og velsmagende æble med en passende syrlighed og behagelig aroma. Godt spiseæble, der også er særdeles god køkkenfrugt. Tåler ikke stød.
Fremkommet i 1825 i England som kærneæble af sorten Ribston. Ved samme udsæd fremkom i øvrigt også Cox’s Orange. Begge sorter er navngivet efter tiltrækkeren brygger Cox i Colnbrook Lawn i Buckinghamshire. I 1875 var den udstillet i København fra Sjælland, Lolland Falster og Sydsverige. Meget udbredt sort i starten af 1900-tallet. Omkring 1920 mest udbredte træ i danske frugtplantager.
Høst: Plukkes fra sidst i september og bruges fra oktober. Holdbarheden varierer noget, men ved optimale forhold kan den holde sig til februar-marts.
DISCOVERY
Frugten er meget sødt, saftigt og med en smuk rød farve. Det udmærker sig ved at være et tidligt æble med et fast, sødt og let aromatisk frugtkød, der ikke falder af træet selvom det er modent. Det kan plukkes efterhånden, som man skal bruge dem, men har tendens til at blive lidt melede. Discovery hører til de bedste spiseæbler, men det egner sig også til desserter og salater.
Æblet blev fundet i England i 1949 og navngivet i 1962. Æblerne er middelstore og let fladrunde med en lysende rød dækfarve. Æblet er et vidunderligt spiseæble, men det egner sig også til desserter og salater. Det nordiske klima giver Discovery optimale udviklingsbetingelser, så hvert eneste æble opnår perfekt smag og en udsøgt aroma.
Discovery er en sort fra 1962 og kommer oprindelig fra Suffolk i England. Discovery er antagelig en krydsning mellem ‘Worchester Pearmain’ og ‘Beauty of Bath’.
Høst: plukkes fra midt/slut august, og er holdbar til oktober. Der er ringe nedfaldstilbøjelighed, hvorfor æblerne kan udvikles på træet til de er spisemodne. Optimal spisekvalitet i uge 36 – 40.
Elstar
Frugten er middelstor med gul grundfarve og klart rødorange kinder. Frugtkødet er fast og saftigt og smagen fint syrlig-sød med god aroma. Det er et saftigt og fast æble med en syrlig-sød smag og velegnet som både spise- og madæble.
Elstar stammer fra Holland 1955 og er egentlig en krydsning mellem Golden Delicius og Ingrid Marie.
Høst: Plukkes i starten af oktober og er holdbar til marts.
FILIPPA
Frugten er middelstor 6-7 cm og meget varierende i form. Æblet er saftigt og passende syrligt med en behagelig aroma. Regnes for et af de bedste spiseæbler, der dog også kan anvendes som madæble, hvis man nænner det. Er et æble, der egner sig til både madlavning og som spiseæble.
Det er et lidt gult æble med en lidt tyk skræl, – indeni hvidt, syrlig, saftigt og velduftende.
Fremkommet ca. 1880 på Fyn ved frøudsæd foretaget af Filippa Johannsen, datter af lærer Johannsen i Hunstrup på Sydfyn. I 1888 tildelt Det kgl. danske Haveselskabs certifikat af 1. klasse. Fra 1914 anbefalet til almindelig plantning og i 1925 optaget som en hovedsort i Danmarks Frugtavl. I dag er Filippa stadig meget udbredt i såvel Danmark som vore nabolande. Modertræet blev flyttet ind i skolehaven i Hunstrup og er i dag fredet.
Høst: Plukkes i sidste halvdel af september. Anvendes fra plukning til jul.
GLOSTER
Frugten bliver middel til store med en mørk rød dækfarve, der dækker ca. 75 % af æblet. Frugtkødet er fast, smagen er sødlig og afbalanceret syrlighed og nogen aroma. Formen er karakteristisk aflang. Æblerne hænger godt fast.
Gloster er et sent, godt spise- og madæble. Æblet har et lavt indhold af Mal d 1 proteinet, og er et lav-allergen æble dvs. at mange æbleallergikere kan godt tåle Gloster-æblet.
Gloster stammer oprindeligt fra Tyskland fra Jork . Sorten kendes også under synonymerne Gloster69. Gloster er en krydsning af Glockenapfel x Richared Del. /Rød Delicios og er dannet i 1951. Sorten er eller har været udbredt dyrket. Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i
Høst: Slut november. Det er et gemme-æble, som kan gemmes meget længe marts/april. Gloster opnår først sin fulde smag og sødme efter nytår.
GRÅSTEN, Rød
Frugten er middelstor og noget kantet og gul i bunden og med lidt røde flammer afhængig af solmængde. Den er syrlig-sødt, meget saftigt og er dejlig sprødt. 1. Klasses frugt og super til most.
Der findes mange Gråsten varianter. Sorten oprindelig stammer fra Tyskland, og at det første Danske træ, stod i haven ved Gråsten Slot I 1788.
Grev Frederik den Yngre. ( 1662 – 1708). På en rejse sydpå fandt han i nærheden af klosteret L’Abaye de Hautcombe ved Lac du Borget i Savoyen, Frankrig, dette æbletræ. Han købte nogle eksemplarer og bragte dem med hjem til Gråsten. I slotshavens gartneri blev træet plejet passet og navngivet Gravensten eller Gråsten. Navnet Gråsten, refererer til slottets tidligere gråfarvede mursten. I dag er slottet som bekendt hvidkalket.
I 2005 blev det kåret officielt til Danmarks nationalfrugt. Men sorten er siden blevet beskrevet og spredt ud i Europa som dansk.
Høst: slut august – midt i september. Kan lagres nogle måneder. Optimal spisekvalitet er uge 39-44. Smagen varierer efter plukketid, avlssted, opbevaring m.m.
Guldborg
Frugten er lille til middelstor, højt, kegleformet nærmest 5-kantet. Grundfarven er lys gul med dækfarve i karminrødt i striber og pletter. Dækfarven kan næsten udeblive, hvis æblet ikke får sol. Kødet er hvidt, blødt og meget velsmagende medens æblet er friskt. Godt spiseæble, hvidgult med rød solside.
Beskrevet af C. Matthiesen i 1911. Den har sit navn fra landsbyen Guldborg på Lolland, men dens nærmere herkomst kendes ikke. I Herregården Juellinges have nær Karise på Sjælland stod et æble som i en årrække blev opformeret som ‘Maglemer fra Juellinge’ og plantet en del på Lolland-Falster i 1870erne. Dette træ er identisk med ‘Guldborg’.
Høst: Plukkes fra først i september og bruges med det samme, men det kan gemmes til oktober-november omend det taber en del i smag.
Holsteiner Cox
Frugten er stor med grøngul grundfarve og ret udbredt rød-orange dækfarve og nogen tendens til skrub (ru hud). Frugten minder meget om ‘Cox’s Orange’ i smag og udseende og sælges da også tit som ‘tyske Cox’ under tiden direkte som ‘Cox’s Orange’, men frugten er noget større end ‘Cox’s Orange’.
Synonymer: ‘Holsteiner Gelber Cox’, ‘Vahldiks Sämling nr. 3’, ‘Holstein’. Tiltrukket i 1920 fra frø af ‘Cox’s Orange’ af Vahldick i Holstein. Sorten er i dag udbredt i Danmark i økologiske frugtplantager.
Høst: oktober- November, modnes – opbevares frem til januar.
Ingrid Marie
Frugten er middelstor ca. 7 cm. Kødet er skørt og saftigt. Smagen er forfriskende syrligsød med en ikke særlig stærk, men god aroma, der minder om Cox’s Orange. Meget velegnet til grød, kager og single sort æblemost.
Sorten stammer fra Høed skole ved Flemløse på Vestfyn. Lærer K. Madsen, Høed, siger i 1940: “For ca. 30 år siden voksede et lille æbletræ op her i skolehaven midt i en hindbærplante, rimeligvis efter en kærne af et æble, havnet i møddingen. I haven fandtes et ungt træ af Cox’s Orange, og da Ingrid Marie ligner Cox’s Orange, kan man vel formode, at denne er modersorten.” Det lille træ bar efter 4-5 års forløb frugt. Frugten blev opkaldt efter lærer Madsens afdøde datter Ingrid Marie. I 1936 blev den første gang udbudt til salg. I årene 1937-39 blev der hvert år tiltrukket ca. 19000 træer og grunden til en af Danmarks mest populære sorter var lagt.
Høst: Plukkes midt oktober. Moden december-januar.
James Grieve
Frugten er middelstor til stor, ca. 7 cm, mindst på rigtbærende træer. Kødet er løst, saftigt og velsmagende. Fint spiseæble, der yndes af de fleste, men kan også bruges som madæble.
Sorten er tiltrukket af frø fra Potts Seedling af James Grieve fra planteskolen Dickson & Co. i Edinburgh. Fra denne planteskolen blev sorten udbredt i 1890. Belønnet i 1897 af det kongelige engelske haveselskab. Første gang omtalt i Danmark i 1913. Sorten er siden blev udbredt over hele landet og hører stadig til blandt de mest plantede.
Høst: Moden fra medio september til oktober. Holder sig bedst, hvis den plukkes.
Jonagold
Frugten er stor, oval kegleformet med kraftig voksbelægning. Farven er rød-orange med stribet solside. Kødet er middelfast, saftig med syrlig-sød smag og krydret aroma.
Udsået på Geneva, New York, USA i 1968. Krydsning mellem ‘Golden Delicius’ og ‘Jonathan’.
Høst: Plukkes sidst i september og kan holde sig til jul.
Katja
Frugten er middelstor, rund kegle- eller ægformet med 5 tydeligt markerede knolde omkring blomsten. Den grøngule til gule grundfarve er som regel dækket af en varm rød dækfarve. Huden er glinsende med en noget fedtet hinde. Kødet er grønhvidt, fint, fast, ret saftigt med fin balance mellem sødme og syre. Bord- og dessertfrugt.
Svensk sort, der er frembragt på Balsgård ved en krydsning mellem ‘James Grieve’ og ‘Worchester Pearmain’ i 1947. Danmark 1996.
Høst: Plukkes i midten af september. Moden oktober – november.
Lodi
Frugten er et middelstort grøn/ gul æble. Frugterne er gul-grøn farve og mellemstore, med en sød og syrlig smag. Lodi æbler er god til æblemos. Frugten har imidlertid tendens til at splitte/sprænge og blive melet som det modnes. Det er fortrindeligt til køkkenbrug ved tidlig plukning og som spiseæble I august-september.
Lodi æbler blev først plantet i staten New York og er en krydsning mellem en gul gennemsigtig og en Montgomery apple.
Høst: Plukkes af flere omgange -både slut juli og start august-september. Det er ikke godt at gemme –max. 1 md.
Mutzu
Frugten er orange, røde prikker i solside. Frostfølsom. (det eneste danske grønne æble)
Mutsu æbler er store og sprøde, saftige æbler med hvidt aromatisk frugtkødEt herligt spiseæble, men også velegnet til madlavning og bagværk. Smagen i hvert eneste æble er helt i top takket være det gode danske klima.
Sorten stammer fra Japan I 1948 og er en krydsning mellem Golden Delicious og Indo.
Høst: Oktober, modnes/opbevares frem til maj. Købes fra oktober – maj
Pigeon, Ildrød
Frugten er ret lille, lidt aflang, ca. 5½ cm i diameter. Spiseæble med en fin forfriskende smag, der værdsættes af mange.
Kom til Mathiesens planteskole i Korsør i 1870 fra Hans Olsen, Ormslev Mark ved Korsør, i hvis have der stod et 30 år gammelt træ podet af ejeren. Podekvistene stammede fra et formentlig rodægte træ på Fyn. Herfra fortoner træets herkomst sig, men træet regnes dog for at være dansk. I 1870erne sendte Mathiesens Planteskole træet under navnet Ildrød Pigeon. Undertiden kaldes den med oversættelse af det franske Pigeon = due (dueæble). Forveksles undertiden med alm. rød pigeon, hvis frugtkød er lysere, men ellers ligner meget. Blandt de mest udbredte sorter omkring 1920.
Høst: Plukkes i begyndelsen af oktober og kan holde sig til hen sidst på vinteren.
RUBENS
Frugten og er et mellemstort og højrundt æble med en lyserød dækfarve. Det er et flot og sprødt æble. Sødt/Syrligt i smagen, med en flot varm glød og et sprødt bid. Spisekvaliteten er helt i top, det er fast, saftigt og sødt -Et æble med bid i. Det er et spiseæble.
Den er udviklet i Wageningen, Holland. Registreret i 1954, men Rubens stammer oprindeligt fra Norditalien og er en krydsning af Gala og Elstar. Sorten er en krydsning mellem Reinette Rouge Etoilee og Cox Orange.
Æblet må ikke forveksles med den moderne sort, der sælges under navnet Rubens i diverse supermarkeder. Det er en Italiensk sort der hedder Civni, men sælges under navnet Rubens. Rubens har en sød Cox lignende smag.
Rubens er en klubsort, hvilket betyder at det kun er nogle bestemte frugtavlere, som må dyrke den.
Høst: modner sidst i September og har gode lager-egenskaber og kan købes i butikkerne fra slutningen af november og til hen på vinteren.
Signe Tillisch
Frugten er middelstor, 7-8 cm. Udmærket spiseæble.
Sået i 1866 af kammerherre, herredsfoged Tillisch i Bjerre ved Horsens og opkaldt efter dennes datter, klosterfrøken Signe Tillisch. Modertræet blev først dyrket nogle år i potte, for senere at blive udplantet i frugthaven på herregården Rosenvold ved Vejle Fjord. Af Gartner Tidende 1936 fremgår det imidlertid at tiltrækkeren i virkeligheden er lensgreve Aug. Rantzau til Rosenvold, som hjembragte kerner af et særligt fint æble fra førstnævnte kammerherre. Udbydes første gang til salg i 1889 fra Mathiesens Planteskole i Korsør. Signe Tillisch var ret udbredt i Danmark omkring 1920, men måske endnu mere udbredt i vore nabolande.
Høst: plukkes omkring 1. oktober. Anvendes i november-december. Æblet er saftigt og fint med en karakteristisk smag. Anvendtes også meget til husholdningsbrug.
Spartan
Frugten er lille til middelstor, rund med gulliggrøn bundfarve og flot mørkerød dækfarve på solsiden. Æblerne er velsmagende, saftige med en svag sødme og syre samt en karakteristisk aroma. Anvendes som dessert- og spiseæble.
Krydsning mellem ‘Mc Intosh’ og ‘Newton’ fra British Columbia, Canada. Den blev markedsført i 1936 og kom til Sverige ca. 1940 og Danmark i 1950. I 1970 var det den med 14 % mest producerede æblesort i Danmark.
Høst: Plukkes i oktober og anvendes i december-januar, men kan lagres til forår.
Summered
Frugten er middelstor, oval med stærkt udbredt, mørkerøde dækfarve. Kødet er middel til fast, saftigt med meget fin spisekvalitet.
Summerred er temmelig hårdfør over for frost. Summerred kan anvendes både som spiseæble og til køkkenbrug.
Summerred er opstået i Summerland, British Colombia, Canada, i 1961 ved fri bestøvning af Rogers Mcintosh. Forældrene er Mcintosh x Golden Delicious.
Høst: start September. Plukkes ad flere gange. Optimal spisekvalitet i uge 39 – 41.
Sunrise
Frugten er lille til middelstor. Middel-rød, ca. 25-40 % dækfarve. Frugtkødet er sprødt og saftigt med en fin syrligsød smag. Der er kun lidt syre, så æblet er sødt.
Sunrise er et tidligt spiseæble af høj kvalitet.
Sorten stammer fra Canada og er en af de forholdsvis nye såkaldte skurvresistente sorter på grund af Vf genet. Afstamningen er McIntosh og Golden. Sunrise er plantenyhedsbeskyttet.
Høst: Slut august. Holdbarheden er kort. Optimal spisekvalitet i uge 38 – 41.
Transperante
Frugten er middelstor og meget varierende i form. Grundfarven er grøn og bliver ved modning mellem hvidgul og gul.
Kødet er saftigt og løst. Som moden har den en behagelig syrlig smag, uden megen aroma. Bliver hurtigt overmoden og melet.
Æblet skal helst bruges før det er modent og kan fra sidst i juli bruges som et syrligt madæble. Det er mindre egnet som spiseæble, da det for de fleste er for syrligt som spiseæble, før det bliver modent, og når det først er modent, er det kedeligt og mel
Synonymer: ‘Vitt klaräpple’ i S, ‘Weisser Klarapfel’ i D, ‘White Transparent’ i GB, ‘Yellow Transparent’ i USA, ‘Transparente jaune i F. Sorten er gammel i de baltiske lande, hvorfra den i 1852 sendtes fra Riga til Frankrig.
Høst: Både slut juli til køkkenbrug og august-september som spiseæble.